Uloga aminokiselina u zdavlju kosezdrava_kosa

AMINOKISELINE su izvor života kose i vrlo su bitne za njezinu ljepotu, stoga je izuzetno važno znati pravu ulogu aminokiselina u funkciji zdrave kose.

Smanjivanje čvrstoće, sjaja i podatnosti kose može objasniti gubitkom malog broja aminokiselina iz strukture kose.

Većina žena s vremenom primjećuje kako im se kvaliteta kose smanjuje i da je lošija na opip. Kako bi ovo pitanje razumjeli te našli prvobitni uzrok tih promjena, vrhunski su dermatolozi i znanstvenici proveli istraživanje unutrašnje strukture kose.

Aminokiseline su materijali od fundamentalne važnosti za naše tijelo. Naše stanice koriste podatke zapisane u DNA kako bi od tog materijala složile različite proteine od kojih se sastoje naši mišići, kosa, koža i nokti. Kosa se većim dijelom sastoji od keratina (oko 90%) koji je ujedno i najjači ljudski protein.

Proteini se sastoje od različitih vrsta aminokiselina; keratin se sastoji od oko 20 aminokiselina. Te su aminokiseline najvažniji dijelovi kose, zapravo njezin izvor života. Zato aminokiseline imaju presudni značaj na izgled i teksturu kose.

Kosa se posebno oštećuje mehaničkim i kemijskim čimbenicima. Izloženost vanjskim utjecajima proces je kojem se naša kosa podvrgava prilikom svakodnevnog češljanja i četkanja te djelovanjem UV zračenja i zagađenja.

Tijekom uobičajenog trogodišnjeg vijeka jedne dlake sadržaj aminokiselina smanjuje za 50 posto; tom postupnom izloženošću vanjskim utjecajima kosa se lakše mrsi te postaje manje sjajna i grublja.

Aminokiseline se ne gube u istim količinama od korijena do vrha, već u određenom omjeru. Točnije, iz strukture kose s vremenom se gubi 6 aminokiselina. Taj gubitak utječe na kosu po pitanju čvrstoće i otpornosti, pa kosa jednostavno ne izgleda tako dobro. Osim toga se lakše mrsi i teže ju je kontrolirati ako sadržaj aminokiselina nije jednak od korijena do vrha.

Među namirnicama koje su bogate životinjskim proteinima, a koje pokrivaju čitav spektar aminokiselina su mlijeko i mliječni proizvodi, riba, jaja i nemasno meso. Žitarice, brašno, kruh, riža, mahunarke, orah, badem i lješnjak sadrže biljne proteine, ali ne i sve dostupne aminokiseline.

Još nekoliko informacija

Na zdravom vlasištu ima 100 do 150 tisuća vlakana kose? Plava kosa obično ima puno više vlakana nego crvena ili tamna kosa

Debljina jedne vlasi kose iznosi 0,02-0,04 mm, pa 20 do 50 vlakana kose jedno do drugoga čine jedan milimetar?

Kosa je jaka poput žice ili željeza? Ona puca pod silom kojoj je ekvivalent 60kg nakon što se rastegne 70%.

Zdrava kosa ima prosječan životni vijek od 2 do 6 godina

Melanin je odgovoran za boju kose? Korijen kose sadrži pigmentne stanice koje se zovu melanociti, a stvaraju pigment. Melanin daje pigment novoj kosi. Što je veća količina pigmenta kosa je tamnija

Dječja kosa počinje rasti unutar maternice oko trećeg mjeseca nakon začeća? Folikuli kose razvijaju se kako fetus raste, a kad se dijete rodi, one postaju paperjaste dlačice duge nekoliko centimetara. Konačan broj vlasi kose određen je prije rođenja djeteta.

Kosa raste brže tijekom proljeća i ljeta nego tijekom jeseni i zime

Ukoliko želite više saznati o pravilnoj njezi kose ili samo želite savjet i stručnu pomoć, s povjerenjem se obratite u Frizerski studio Green Room. U našem salonu uvijek ljubazno osoblje rado će vam izići u susret.

Izgradite svoj stil uz Frizerski studio Green Room