Odaberite pravu četkuČetka

U današnje vrijeme prosječna žena više ne troši niti približno toliko vremena na četkanje kose prije odlaska u krevet. Pa ipak, četkanje kose je još uvijek važan čimbenik pri održavanju kose zdravom i sjajnom. Odabir prave četke od velike je važnosti a temelji se na vašem tipu kose. U nastavku možete pročitati kako odabrati optimalnu četku za kosu.

Uloga češljanja

Četke pomažu ukloniti zamršene čvorove kako biste dobili glatku kosu. Pravilnim četkanjem se od korijena do vrha vlasi uklanja mrtve stanice kože i nečistoće. Četkanje također potiče dotok krvi u folikulu te tako osigurava zdravi rast kose.

Četke su proizvode od čekinja. Materijal od kojeg se izrađuje može biti prirodna svinjska čekinja, plastika, najlon, ili žica. Vlakna se ugrađuju u nosače (drške) koje mogu biti napravljene od drveta, plastike, gume ili nekog trećeg materijala, a postavljaju se u čupercima ili redcima. Razmak između čuperaka igra važnu - općenito, širi razmak između redova znači da će četka lakše kliziti kroz kosu.

Prirodna vlakna su izrađena od prirodnog keratina (isti materijal kao dlake) pa stvaraju manje trenje i trošenje kose. Prirodna vlakna su dobra za njegu i poliranje, te u borbi protiv statičkog elektriciteta koji uzrokuje lepršanje kose. Loša strana takvih četki je što njima nećete moči kvalitetno četkati mokru ili jako gustu kosu zbog nemogućnosti penetracije takvih vlakana kroz opisanu kosu.

Vrste četki


Održavanje četke

Sve četke treba čistiti na način da se uklone vlasi, te se četka opere u toploj sapunici, a zatim temeljito ispere. Četke od prirodne dlake treba odložiti tako da su čuperci pozicionirani prema dolje i ostaviti da se osuši prirodnim putem. Ako koristite četku za sušenje kose, prije pranja potrebno je zatvoriti otvor za zrak.

Sve četke od plastike, najlona ili žice su četke koje se lako čiste i otporne su na toplinu, tako da su dobre za feniranje. Dostupni su u različitim oblicima.

Savjeti